Sociaal leenstelsel maakt z’n entree

De PvdA en VVD zijn tot een akkoord gekomen over een sociaal leenstelsel voor studenten in het hoger onderwijs. Hiermee komt er een einde aan 26 jaar basisbeurs. Het sociaal leenstel zal in 2014 zijn intrede doen.

Gisteren werd al bekend gemaakt dat studenten die de langstudeerboete geheel of gedeeltelijk hebben betaald, hun geld vóór 1 december teruggestort krijgen. Diezelfde dag verkondigden de aanstaande coalitiepartners dat de prestatiebeurs vanaf 2014 in een leenstelsel gaat veranderen. Het Interstedelijk Studenten Overleg(ISO) reageert terughoudend: “Er is geen duidelijkheid over de uitvoering van het leenstelsel, maar blij zijn we er niet mee”, zegt voorzitter Thijs van Reekum.

Deze rigoureuze hervorming zorgt voor een structurele verhoging van de gemiddelde studieschuld met €13.000,-. Er heerst nog wel onduidelijkheid wat er met de aanvullende beurs zal gebeuren. De aanvullende beurs is doorgaans essentieel voor studenten uit de lagere economische klassen.