Beter onderwijs, dankzij jou

De Universiteitsraad

De representatie van de kijk van studenten op het beleid van de Rijksuniversiteit Groningen is van groot belang. De perfecte plek voor de studentenvertegenwoordiging is de Universiteitsraad, het belangrijkste vertegenwoordigingsorgaan van de studenten & medewerkers van de RUG tegenover het College van Bestuur van de universiteit. De Raad bestaat uit 12 stafleden en 12 studentleden, die jaarlijks tijdens de verkiezingsweek worden gekozen. Als raad bespreken we een breed scala aan onderwerpen: de financiële situatie van de faculteiten en nieuw beleid op het gebied van onderwijs & onderzoek, kwesties met betrekking tot de studentengemeenschap zoals welzijn & maatschappelijk draagvlak, maar ook de huidige overheids- & politieke ontwikkelingen op het gebied van hoger onderwijs. Ook voeren we campagne voor nieuwe beleidsterreinen, zoals wat is het standpunt van de universiteit over de mogelijke herinvoering van de studiebeurzen (basisbeurs)? En in welke mate is de universiteit verantwoordelijk voor de huisvestingscrisis in Groningen?

Lijst Calimero

Het is de visie van Lijst Calimero dat het verzorgen van goed onderwijs de hoofdtaak van de universiteit is. We focussen op aandachtsgebieden als kleinschalig onderwijs, een gezonde studieomgeving, toegankelijkheid en inclusiviteit. Hiermee proberen we de waarde van jouw diploma en de kwaliteit van het onderwijs van de RUG te verbeteren. In vergaderingen is onze insteek dat we een goede balans tussen een constructieve en een kritische houding aanhouden. We zijn oplossingsgericht en niet bang om problemen te benoemen waar nodig. Lijst Calimero werkt met een fractie en een steunfractie. Fractieleden zijn de leden met een zetel in de Universiteitsraad. Zij zijn aanwezig bij alle vergaderingen, en hebben daarnaast een bestuursfunctie. Factieleden werken over het algemeen fulltime of intensief in deeltijd, maar het is echter wel mogelijk om hiernaast nog een paar vakken te volgen. Steunfractieleden hebben geen zetel in de Universiteitsraad, maar zij hebben evenveel invloed op de manier waarop Lijst Calimero haar beleid en standpunten formuleert. Ze ondersteunen de fractieleden buiten de raad om, door bijvoorbeeld een bestuurstaak op zich te nemen of zich met een specifieke dossier bezig te houden. Ze zijn vrij om zelf te bepalen hoeveel tijd ze aan Calimero besteden. Iedereen is in staat individueel dingen op te pakken, maar ook een jaar lang in een hecht team samen te werken. Afhankelijk van tijdsbesteding ontvangen zowel de fractieleden als de steunfractieleden een financiële compensatie voor hun werk. Informatie over de verschillende bestuursfuncties en dossiers vindt men hier.

Tijdspad

Na de sollicitaties is het team van 9 kandidaten eind februari rond. Hierna starten we met het schrijven van een verkiezingsprogramma en de voorbereiding op de campagne. Deze opbouwfase is uitstekend te combineren met studeren. De verkiezingsweek is van 17 t/m 21 mei. Na de uitslag worden de dossiers en overige bestuursfuncties verdeeld en start de overdracht. Eind augustus vindt de wisselraad plaats en word je ingehamerd als raadslid. Je bestuursjaar start hier, vanaf dan draag je verantwoordelijkheid voor de toekomst van de studenten, de universiteit en Lijst Calimero.

Wie zoeken wij?

 •  Je bent geïnteresseerd om op het hoogste niveau mee te beslissen over de koers van de Rijksuniversiteit Groningen.
 • Je bent niet bang om je mening te geven en om onderdeel van een verkiezingscampagne te zijn.
 • Je bent geïnteresseerd in (nationale) politieke, bestuurlijke en maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van hoger onderwijs & onderzoek.

Jouw competenties

 • Je bent analytisch sterk met een kritische opstelling.
 • Je bent in staat leiderschap en initiatief te tonen in lastige situaties.
 • Je bent communicatief sterk en kunt je soepel in diverse sociale kringen bewegen.

 • Je kunt goed mensen op creatieve wijze overtuigen en meekrijgen op een gemeenschappelijk standpunt.

Wat bieden wij?

 • Opdoen van kennis en persoonlijke vaardigheden die de rest van je leven en professionele carrière je bij zullen blijven; sommige vaardigheden kan je niet uit een boek of hoorcollege leren.
 • Samenwerken in de grootste studentenfractie binnen de Universiteitsraad (en tevens goede groep vrienden), met een prachtig kantoor aan de tuinen van het Academiegebouw.
 • Het creëren van een professioneel netwerk met nieuwe sociale contacten zowel binnen als buiten Groningen.
 • Een bestuursbeurs.

 

Al overtuigd?

Schroom niet om voor extra informatie over Lijst Calimero, een jaar in de Universiteitsraad, het tijdspad omtrent de sollicitatieprocedure of de opbouw naar de verkiezingsperiode contact op te nemen met huidige fractieleden. Onder het genot van een kop koffie praten we je graag bij! Bellen kan met Eoin Raftery (+31 6 46 46 26 50) of mail naar contact@lijstcalimero.nl .

Sollicitatiedeadline

Solliciteer nu! Solliciteer door een motivatiebrief en curriculum vitae te mailen naar solliciteren@lijstcalimero.nl . Geef in je motivatiebrief (indien aanwezig) een eventuele voorkeur voor de fractie of steunfractie aan. Hierna nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een eventueel sollicitatiegesprek. Voorafgaand aan het gesprek zal een korte casus verstuurd worden die wordt besproken bij het gesprek.

Wie zijn wij?

De ervaringen van oud-fractieleden

Hanna Berretz

Hanna Berretz

Fractie 2016-2017

Voor mij was het Calimero jaar ontzettend uitdagend, leerzaam en vooral heel erg leuk! Ten eerste maak je natuurlijk heel goede vrienden, tot de dag vandaag hebben wij als fractie contact en spreken regelmatig af. Ten tweede leer je je grenzen kennen en ga je hier ontzettend veel van leren. Ten derde staat het natuurlijk super goed op je CV. Een raadsjaar opent later in je leven echt deuren voor banen.”

Nina de Winter

Nina de Winter

Fractie 2016-2017

Het jaar in de universiteitsraad heeft mij vooral geleerd dat als je ergens inhoudelijk achter staat je er ook echt voor moet gaan, ook als dat heel moeilijk is.”

Leendert Kalsbeek

Leendert Kalsbeek

Fractie 2009-2010

Het is lastig om concreet te duiden wat een raadsjaar je brengt. Het is echter een onwijs leuke en leerzame ervaring waarbij je een unieke kijk in de keuken van een universitaire organisatie krijgt en kunt snuffelen aan politiek. Hierdoor krijg meer verbreding en heb je sowieso een stapje voor bij sollicitaties voor welke eerste baan dan ook.