Beter onderwijs, dankzij jou

De Universiteitsraad

Het meepraten van studenten binnen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is belangrijk. De Universiteitsraad is het centrale medezeggenschapsorgaan van de RUG, en voor input van studenten de perfecte plek. De U-raad bestaat uit 12 personeelsleden en 12 studenten, met als gesprekspartner het College van Bestuur van de RUG. Wij houden ons bezig met zaken als financiering voor faculteiten/studies of met nieuw onderwijs- en wetenschapsbeleid, maar ook met actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Wat is de opstelling van de RUG tegenover een herintroductie van de basisbeurs? En welke rol speelt de RUG in het aanpakken van de woningnood en het huisvesten van (internationale) studenten?

Lijst Calimero

Het is de visie van Lijst Calimero dat het verzorgen van goed onderwijs de hoofdtaak van de universiteit is. We focussen op aandachtsgebieden als kleinschalig onderwijs, een gezonde studieomgeving en genoeg ruimte voor studenten om zich buiten hun studie te kunnen ontwikkelen. Hiermee proberen we de waarde van jouw diploma en de kwaliteit van het onderwijs van de RUG te verbeteren. In vergaderingen is onze insteek dat we een goede balans tussen een constructieve en een kritische houding aanhouden. We zijn oplossingsgericht en niet bang om problemen te benoemen waar nodig. Lijst Calimero werkt met een fractie en een steunfractie. Fractieleden zijn de leden met een zetel in de Universiteitsraad. Zij zijn aanwezig bij alle vergaderingen, en hebben daarnaast een bestuursfunctie. Fractieleden doen hun werk fulltime, maar het is echter wel mogelijk om hiernaast nog een paar vakken te volgen. Steunfractieleden hebben geen zetel in de Universiteitsraad, maar ondersteunen buiten de raad om de fractieleden, door bijvoorbeeld een bestuurstaak op zich te nemen of zich met een specifieke dossier bezig te houden. Ze zijn vrij om zelf te bepalen hoeveel tijd ze aan Calimero besteden.Iedereen is in staat individueel dingen op te pakken, maar ook een jaar lang in een hecht team samen te werken. Afhankelijk van tijdsbesteding ontvangen zowel de fractieleden als de steunfractieleden een financiële compensatie voor hun werk. Informatie over de verschillende bestuursfuncties en dossiers vindt men hier.

Tijdspad

Na de sollicitaties is het team van 9 kandidaten eind februari rond. Hierna starten we met het schrijven van een verkiezingsprogramma en de voorbereiding op de campagne. Deze opbouwfase is uitstekend te combineren met studeren. De verkiezingsweek is van 11 t/m 15 mei. Na de uitslag worden de dossiers en overige bestuursfuncties verdeeld en start de overdracht. 30 mei vindt tevens het Calimero lustrum plaats. 27 augustus vindt de wisselraad plaats en word je ingehamerd als raadslid. Je bestuursjaar start hier, vanaf dan draag je verantwoordelijkheid voor de toekomst van de studenten, de universiteit en Lijst Calimero.

Wie zoeken wij?

 •  Je bent geïnteresseerd om op het hoogste niveau mee te beslissen over de koers van de Rijksuniversiteit Groningen.
 • Je bent niet bang om je mening te geven en om onderdeel van een verkiezingscampagne te zijn.
 • Je bent geïnteresseerd in (nationale) politieke, bestuurlijke en maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van hoger onderwijs & onderzoek.

Jouw competenties

 • Je bent analytisch sterk met een kritische opstelling.
 • Je bent in staat leiderschap en initiatief te tonen in lastige situaties.
 • Je bent communicatief sterk en kunt je soepel in diverse sociale kringen bewegen.

 • Je kunt goed mensen op creatieve wijze overtuigen en meekrijgen op een gemeenschappelijk standpunt.

Wat bieden wij?

 • Opdoen van kennis en persoonlijke vaardigheden die de rest van je leven en professionele carrière je bij zullen blijven; sommige vaardigheden kan je niet uit een boek of hoorcollege leren.
 • Samenwerken in de grootste studentenfractie binnen de Universiteitsraad (en tevens goede groep vrienden), met een prachtig kantoor aan de tuinen van het Academiegebouw.
 • Het creëren van een professioneel netwerk met nieuwe sociale contacten zowel binnen als buiten Groningen.
 • Een bestuursbeurs.

   

  Al overtuigd?

  Schroom niet om voor extra informatie over Lijst Calimero, een jaar in de Universiteitsraad, het tijdspad omtrent de sollicitatieprocedure of de opbouw naar de verkiezingsperiode contact op te nemen met huidige fractieleden. Onder het genot van een kop koffie praten we je graag bij! Bellen kan met Lennard Pierey (+31 6 36204511) of mail naar contact@lijstcalimero.nl .

  Sollicitatiedeadline

  Solliciteer door een motivatiebrief en curriculum vitae uiterlijk zaterdag 1 februari te mailen naar solliciteren@lijstcalimero.nl . Geef in je motivatiebrief (indien aanwezig) een eventuele voorkeur voor de fractie of steunfractie aan. Hierna nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een eventueel sollicitatiegesprek. Voorafgaand aan het gesprek zal een korte casus verstuurd worden die wordt besproken bij het gesprek.

  Wie zijn wij?

  De ervaringen van oud-fractieleden

  Hanna Berretz

  Hanna Berretz

  Fractie 2016-2017

  Voor mij was het Calimero jaar ontzettend uitdagend, leerzaam en vooral heel erg leuk! Ten eerste maak je natuurlijk heel goede vrienden, tot de dag vandaag hebben wij als fractie contact en spreken regelmatig af. Ten tweede leer je je grenzen kennen en ga je hier ontzettend veel van leren. Ten derde staat het natuurlijk super goed op je CV. Een raadsjaar opent later in je leven echt deuren voor banen.”

  Nina de Winter

  Nina de Winter

  Fractie 2016-2017

  Het jaar in de universiteitsraad heeft mij vooral geleerd dat als je ergens inhoudelijk achter staat je er ook echt voor moet gaan, ook als dat heel moeilijk is.”

  Leendert Kalsbeek

  Leendert Kalsbeek

  Fractie 2009-2010

  Het is lastig om concreet te duiden wat een raadsjaar je brengt. Het is echter een onwijs leuke en leerzame ervaring waarbij je een unieke kijk in de keuken van een universitaire organisatie krijgt en kunt snuffelen aan politiek. Hierdoor krijg meer verbreding en heb je sowieso een stapje voor bij sollicitaties voor welke eerste baan dan ook.