Bestuursbeurzen vooraf uitbetaald

door | sep 28, 2017 | Nieuws | 0 Reacties

Het College van Bestuur heeft besloten om de bestuursbeurzen over dit jaar weer vooraf uit te betalen, in plaats van alléén achteraf. Dit heeft ze zojuist meegedeeld in de universiteitsraadvergadering.

Tijdelijk teruggedraaid

De RUG wilde de beurzen in eerste instantie alleen nog maar achteraf uitkeren. Als bestuurders halverwege het jaar stoppen, moeten ze een deel van het beurs terugbetalen. Het bleek echter erg lastig voor de RUG om het teveel betaalde geld weer terug te krijgen.

ESN, ACLO, USVA en KEI voorzagen door deze wijziging echter problemen. Zij vrezen dat de huidige studentbestuurders in financiële problemen komen en dat studenten in de toekomst niet meer kiezen voor het vervullen van een bestuursfunctie door de verplaatsing van de uitbetaling. Bovendien kunnen bestuurders niet of nauwelijks bijverdienen omdat ze veel tijd kwijt zijn aan hun reguliere taken.

De RUG blijft van mening blijft dat uitbetaling achteraf gewenst is. Ze ziet echter ook dat bestuurders zich niet hebben kunnen voorbereiden op deze verandering. In overleg met het CUOS heeft de RUG besloten om de wijziging een jaar op te schorten en komend jaar alsnog uitsluitend achteraf uit te betalen.

Structurele oplossing nodig

Lijst Calimero is blij dat de RUG heeft geluisterd naar de studentenvoorzieningen en heeft besloten dit jaar de beurzen alsnog vooraf uit te betalen. We willen voor de komende jaren óf de uitbetaling vooraf handhaven óf naar een systeem gaan waarin periodiek een deel van de beurs wordt uitbetaald. Deze laatste opzet komt tegemoet aan de zorgen van de RUG, maar biedt ook bestuurders gedurende het jaar de broodnodige financiële ondersteuning.

 

Wil je je bestuursbeurs nu aanvragen? Dat kan! Ga naar https://gaiisap1.rcbiv.rug.nl:9644/fondsen/login/ en vul het aanvraagformulier in. De precieze regels rondom de beurzen en het profileringsfonds vind je op http://www.rug.nl/about-us/organization/rules-and-regulations/onderwijs/graduation-fund-regulations.