Huisvesting internationale studenten: niet afschuiven, maar aanpakken.

door | okt 31, 2017 | Nieuws, Opinie | 0 Reacties

De ondertekenaars van deze brief eisen dat de RUG, de Gemeente Groningen en de SSH stoppen met het naar elkaar afschuiven van de verantwoordelijkheid voor de huisvesting van internationals. Een internationale studentenstad moet juist zorgen voor goede faciliteiten, anders blijven studenten weg en loopt Groningen leeg.

Dat er problemen zijn met huisvesting, staat niet ter discussie. De kamernood in Groningen is erg hoog. In de afgelopen maanden hebben honderden internationals in hotels of noodopvangen geslapen. Ook hebben tientallen studenten uit pure nood hun studie moeten afbreken en zijn zij teruggekeerd naar hun thuisland, bij gebrek aan een alternatief. Met groot ongeloof hebben de ondertekenaars van deze brief moeten aanzien dat alle partijen hun verantwoordelijkheid proberen te ontlopen.

De ergste problemen zijn inmiddels voorbij en ook de media-aandacht ebt weg, maar dat betekent niet dat we mogen wegkijken. Het is tijd voor oplossingen. Oplossingen waar íedereen aan meewerkt. Wij stellen drie oplossingen voor.

  1. De RUG moet meer kamers reserveren voor internationale studenten en zorgen voor opvang voor studenten die alsnog tussen wal en schip vallen.
  2. De Gemeente moet particuliere verhuurders aanmoedigen om ook internationale studenten toe te laten.
  3. De SSH moet stoppen met de schadelijke Short Stay contracten. Internationale studenten hebben ook recht op een redelijke kamer voor een redelijke prijs, zonder allerlei juridische trucjes om de huurbescherming te omzeilen.

Bij een goede internationale universiteit hoort ook goede internationale huisvesting. Daarom eisen we dat alle partijen serieus gaan kijken naar deze en andere oplossingen voor de problematiek. We kijken uit naar een gezamenlijke reactie en gaan graag om tafel om tot een goede oplossing te komen. Want een herhaling van dit drama wil iedereen voorkomen.

 

Henk-Jan Wondergem
Fractievoorzitter Lijst Calimero

Ondersteund door:

 

Sjoerd Kalisvaart
Voorzitter Groninger Studentenbond

 

Adiëlla Boot
Voorzitter ESN Groningen