Meer aandacht voor privacy op de RUG

door | apr 6, 2018 | Nieuws | 0 Reacties

Afgelopen maand zwengelde we in een opiniestuk de discussie aan over de universiteit en privacy. De universiteit is namelijk niet meer slechts een gebouw, maar is dankzij allerlei digitale diensten altijd en overal dichtbij. Dat is wel zo prettig als je een artikel zoekt of een opdracht wil inleveren. De keerzijde is dat de universiteit van alles over je komt te weten en op basis daarvan voorspellingen kan gaan doen. Of je de stof begrijpt, of je je vak haalt en of je studievertraging op gaat lopen. Nu is dat nog vrijblijvend, maar het is de vraag of je in de toekomst nog een keuze hebt en je bijvoorbeeld niet automatisch wordt uitgeschreven voor je tentamen als je volgens een algoritme te weinig tijd aan een vak besteedt. Wat de uitkomst ook moge zijn: het is van belang dat studenten betrokken worden bij de discussie over hun gegevens en het gebruik daarvan door de universiteit en anderen.

Op 20 maart organiseerden we een kroegcollege over dit onderwerp, in samenwerking met Studievereniging ASCI van Informatiekunde. Koen Konings van NORD Advocaten gaf een begrijpelijke introductie in de privacywetgeving en zwengelde de discussie over privacy aan. Vervolgens nam Tim van den Belt, student-assistent bij Nestorsupport, het stokje over. Hij vertelde over de inzet van studentdata bij de RUG voor onder andere learning analytics en de gevolgen voor studentenorganisaties van de nieuwe privacywetgeving die in Mei in werking treedt.

Hierbij kwam aan het licht dat Nestor gebruik maakte van Google Analytics, een dienst voor gebruikersstatistieken. Hoewel deze gegevens puur zijn bedoeld om te zien hoe vaak Nestor wordt bezocht en met welke apparaten, bood het gebruik van deze tool Google de mogelijkheid om studenten te volgen terwijl zij Nestor gebruikten en daarna op andere sites gerichte advertenties voor bijvoorbeeld bijles te tonen. Dat is volgens ons niet de bedoeling. Nestor moet een veilige leeromgeving bieden, zonder dat de dwingende ogen van adverteerders meekijken tijdens het studeren.

Tijdens de rondvraag afgelopen raad bleek het College van Bestuur het hier gelukkig mee eens te zijn. Vlak daarvoor was Google Analytics ook verwijderd uit Nestor. Daarnaast onderschreef zij dat studenten betrokken moeten worden bij de discussie over hun gegevens. Wij droegen het voorbeeld van de Vrije Universiteit aan, waar in een heldere Code of Conduct in normale taal wordt uitgelegd welke gegevens worden verzameld, hoe die worden gebruikt en waarom die worden gebruikt. Het College was blij met onze suggestie en gaat hiermee aan de slag. Wij blijven de privacy van studenten scherp in de gaten houden, maar zijn blij met de positieve antwoorden van het College.