Reflectieruimte in de Universiteitsbibliotheek

door | okt 18, 2018 | Nieuws | 0 Reacties

Het College van Bestuur heeft besloten het verzoek om een reflectieruimte in de Universiteitsbibliotheek te realiseren, dat vorig jaar gedaan werd door Lijst Calimero, de GSb en het College van Assessoren, in te willigen. Dit jaar zal een pilot van de reflectieruimte van start gaan. Deze ruimte biedt studenten en medewerkers van de RUG een plaats waar ze even tot rust kunnen komen als ze stress ervaren. De pilot zal in juni 2019 worden geëvalueerd.

De reflectieruimte is bedoeld voor studenten en werknemers wanneer zij tijd nodig hebben om even te reflecteren en tot rust te komen. In de afgelopen jaren is er veel publiciteit geweest rondom de onderwerpen stress en werkdruk. Lijst Calimero is echter van mening dat de oplossingen die hiervoor geboden worden tot nu toe nog te vaak focussen op het bieden van psychische hulp bij bijvoorbeeld een burn-out. Natuurlijk is het heel belangrijk dat mensen met een burn-out tijdig geschikte hulp krijgen, dat is de reden dat wij hebben gepleit voor meer studentpsychologen. Als je je verdiept in stress, werkdruk en hoe dit mensen beïnvloedt, zul je echter ontdekken dat er meer achter mentale gezondheidszorg zit dan alleen het bieden van hulp bij chronische stress.

Stress is op zichzelf niet iets slechts. Het is een fysieke reactie die ervoor zorgt dat jij optimaal kunt presteren als dat nodig is. Stress wordt echter schadelijk wanneer het niet meer weggaat. Dit heet chronische stress en dit put het lichaam uit. Dit kan voor grote problemen zorgen, bijvoorbeeld een burn-out. Als we nadenken over het verbeteren van de mentale omgeving van studenten, is het heel belangrijk dat studenten leren waar het verschil zit tussen ‘goede’ stress en chronische stress, en dus ook wanneer ze een pauze moeten nemen. Lijst Calimero vindt het daarom belangrijk om het onderwerp mentale gezondheid op verschillende manieren op de kaart te blijven zetten, onder andere door te vragen om deze reflectieruimte, door te vragen om aandacht voor mentale gezondheid in de Wellbeing Week en door in gesprek te blijven gaan over dit onderwerp. Mentaal welzijn draait niet alleen om de manier waarop je uit een burn-out komt, maar voornamelijk over hoe we ervoor gaan zorgen dat die burn-out überhaupt niet plaatsvindt.